Hůlky - jak s nimi správně manipulovat
- Uchopte jednu hůlku a stiskněte ji mezi dlaní a kořenem palce. Prsteník použijte jako druhý opěrný bod. Hůlka by nyní měla být ve velice stabilní poloze.
- Druhou hůlku uchopte jako tužku za použití konečků palce, ukazováku a prostředníku.
- Pohybujte s horní hůlkou nahoru a dolů. Až tento pohyb zvládnete, budete si moci nabrat i jídlo velkých rozměrů.
- S dostatkem praxe budete moci hůlky používat se stejnou přesností jako pinzetu.
Čeho se vyvarovat
Jak vidíte, základy se dají zvládnout velice rychle. Těm, kterým předpisové držení hůlek nebude vyhovovat, dám jednu radu: Než se trápit s rukou v křeči, je lepší lehce pozměnit úchop tak, aby se vám jedlo pohodlně. V každém případě se ovšem musíte některých pohybů a způsobů použití vyvarovat.
- Nikdy s hůlkami nemávejte, neklepejte s nimi do stolu, používejte je výhradně k účelu, ke kterému jsou určeny - k nabírání jídla.
- Hůlky se bezpodmínečně drží v jedné ruce, upřednostňuje se pravá (leváci mají smůlu, jako vždy).
- Nezapichujte hůlky do jídla (to se dělá pouze u obětního jídla na pohřbech).
- Nejprve si rozmyslete, co hůlkami naberete, když tak učiníte, jídlo už nevracejte.
- Nepleťte si hůlky s vidličkou, jídlo se na ně nenapichuje.
- Když už musíte hůlky odložit, tak jedině do vaší misky či talíře. Špičky hůlek musí ležet vždy uvnitř.
- Poté, co hůlky použijete, lze k nabírání jídla ze společného talíře použít jejich opačný konec. V Korei byste s tím moc nepochodili, tam by to považovali za nehygienické.
- Nikdy nepřebírejte hůlkami jídlo z talíře, misky či hůlek někoho jiného. Tak se předávají pouze kosti na japonských pohřbech (součást tradice).
Najíst se hůlkami není s dostatečným tréninkem nic složitého. Je však nutné si všechny zásady jejich správného pouźívání vrýt do paměti. Jinak se může stát, že způsobíte společenské faux pas v tu nejméně vhodnou chvíli.