Kuřecí ramen - recept
Suroviny pro jednu porci:
• 750 ml kuřecího vývaru
• 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
• 1 1/2 pórku, nakrájený
• 1 mrkev, nakrájená
• 2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
• 2 stroužky česneku, rozmačkané
• 2 lžíce sójové omáčky
• 160 g kudrnatých nudlí
• 1 větší kuřecí prsíčko
• 6 plodnic hlívy ústřičné, vcelku
• 2 vajíčka, uvařená natvrdo
• 1 jarní cibulka, na plátky
• sůl a pepř podle chuti (já však doporučuji nesolit vůbec, sójová omáčka je slaná až až)
pozn: jde o pokrm skutečně sytý, porce ze surovin pro 4 osoby v klídku stačí pro pět strávníků
Postup přípravy :
• Příprava vývaru:
Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek. Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty. Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem. Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut. Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.
• Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
• Uvaření nudlí:
Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.
• Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
• Podávání polévky:
Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem. Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou. Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku "ramen". Ale pozor, jen jako večeři, ramen je čistě večerní pokrm.
Itadakimasu! (Dobrou chuť!)
___
anime---manga.blog.cz